تاثیر سیاه دانه بر دیابت و ترمیم زخم های دیابتی
در این مطب خلاصه مقاله اثر عصاره روغنی سیاه دانه روی لپتین و آدیپونکتین سرم در بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 ارایه شده است. در پایان می توانید متن اصلی مقاله را دانلود نمایید.
کارآزمایی بالینی کنترل دار دو سو کور
لپتین، معروف به هورمون سیری، یکی از مهمترین هورمون های مترشحه از بافت چربی است. افزایش غلضت این هورمون از طریق کاهش حساسیت به انسولین، مهار ترشح انسولین، می تواند به بروز دیابت نوع 2 منجر شود.
داروهای گیاهی از ترکیب هایی است که آثار ان در کنترل بیماری های مزمن مانند دیابت در دست بررسی است. یکی از داروهای گیاهی که به تازگی در کنترل دیابت مورد توجه قرار گرفته است، سیاه دانه است. یافته های مطالعات حیوانی بیانگر آثار مطلوب سیاه دانه در کنترل استرس اکسیداتیو و کاهش مقاومت به انسولین، بهبود آلبومینوری و نروپاتی، بهبود ترشح انسولین و ذخایر گلیکوژن کبدی در رت های مبتلا به دیابت است. یکی از ترکیب های مفید در روغن سیاه دانه، ماده کینونی به نام تیموکوئینون است. مطالعات، تاثیر مفید این میاده در برخی بیماری های مزمن مانند آسم، اختلال های سیستم ایمنی بدن، ایدز، یرقان و سرطان نشان داده است. مطالعه های انسانی کمی در زمینه تاثیر سیاه دانه در کنترل دیابت انجام گفته است. دو مطالعه کارآزمایی بالینی نشان داد که مصرف روغن سیاه دانه در یک دوره شش تا هشت هفته سبب بهبود عوامل خطر قلبی – عروقی در بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 می شود.
یافته های این مطالعه نشان داد که مصرف عصاره روغنی سیاه دانه به میزان دو عدد کپسول 500 میلی گرمی به مدت هشت هفته سبب کاهش غلظت لپتین سرم می شود ولی هیچ تاثیری در غلظت آدیپونکتین سرم در بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 نداشت. از تاثیر مفید سیاه دانه کاهش غلظت لپتین سرم می توان به اثر مفید آن در کاهش وزن اشاره کرد. یافته های این مقاله همسو با نتایج مطالعهات کارآزمایی بالینی است که نشان می دهد مصرف سیاه دانه سبب کاهش وزن در بیماران چاق می شود. سیاه دانه دارای اثر ضد دیافتی است و سبب کاهش گلوکز ناشتای سرم می شود. در مطالعه های حیوانی مصرف سیاه دانه سبب بهبود مقاومت به انسولین، ترشح انسولین، تحریک برداشت گلوکز، تحریک برداشت گلوکز توسط سلول های ماهیچه اسکلتی و سلول های چربی، بهبود شاخص های التهابی و استرس اکسیداتیو شد. بخشی از این آثار می تواند به واسطه اثر سیاه دانه بر علظت لپتین سرم باشد. لپتین ارتباط مستقیمی با بروز مقاومت به کاهش انسولین، استرس اکسیداتیو و شاخص های التهابی دارد و کاهش غلظت آن می تواند اثر مفیدی در بهبود این عوامل خطر کاردیومتابولیک در بیماران دیابتی داشته باشد.
خلاصه مقاله بررسی اثر عصاره الکلی سیاه دانه بر ترمیم زخم های دیابتی موش صحرائی نر نژاد ویستار
در صورت صدمه به پوست، اپیدرم از بین می رود که به این از هم گسیختگی ساختمان بدن، زخم اطلاق می شود که در بیماران دیابتی شایع می باشد. نتایج این مطالعه نشان داد که عصاره الکلی سیاه دانه موجب تسریع ترمیم زخم های پوستی نمونه های سالم و دیابتی می شود.
در دینای امروز دیابت یکی از شایع ترین بیماری ها بوده و اثرات مخرب فراوانی بر بدن می گذارد و باعث ایجاد رادیکال آزاد در بدن می شود. یکی از قسمت هایی که دیابت بر آن تاثیر مخربی دارد پوست می باشد. همچنین دیابت باعث ایجاد رادیکال آزاد در بدن می شود. از این رو برای مقابله با اثرات مخرب دیابت و تاثیر آن بر پوست به آنتی اکسیدان قوی نیاز می باشد که با توجه به این مطلب که گیاهان دارویی نسبت به داروهای شیمیایی اثر جانبی کمتری دارند، بنابراین پژوهشگران به دنبال یافتن ترکیب های گیاهی برای ترمیم و یا بهبود زخم های دیابتی هستند.
دانه سیاه دانه دارای اثر قاعده آور، ضد کرم، ضد باکتری، مسهل و زیادکننده ترشحات شیر است. سیاه دانه مزه ای تلخ و ادویه ای دارد، با کمی ته مزه توت فرنگی، از سیاه دانه در مصارف دارویی استفاده می شود. مصرف روغن سیاه دانه در برنامه غذایی در کاهش قند خون، تعادل فشار خون، بهبود آرتروز و التهاب لثه موثر است و کلیه و مجاری ادرار را تصفیه می کند. سیاه دانه در فرهنگ زرتشتی از بهترین داروهاست و همیشه توسط ایرانیان استفاده شده است؛ سیاه دانه برای افزایش نیروی ایمنی جان و تن سودمند است. روغن آن موثر ترین چیزی است که تقریبا در درمان هر بیماری، آلرژی یا حساسیت و حتی بیماری های جدی مانند نفس تنگی، دیابت، اختلالات در سیستم دفاعی بدن، زردی، ایدز و حتی سرطان موثر می باشد.
مصرف سیاه دانه برای زنان شیرده مفید است زیرا باعث افزایش ترشح شیر می شود. تحقیات نشان داده است مواد معدنی و ویتامین های موجود در سیاه دانه در درمان دیابت، سل، بیماری های قلبی و عروقی، کم خونی و میگرن مفید است. اسیدهای چرب ضروری فراوان موجود در سیاه دانه، آن را به نوعی مواد غذایی ضد سرطان تبدیل کرده که در حفظ سلامت پوست و مو نیز مفید است. سیاه دانه آهن و پتاسیم فراوانی دارد و علاوه بر تقویت سیستم ایمنی بدن، باعث رفع مسمومیت خونی و یبوست می شود. مصرف روغن سیاه دانه در برنامه ی غذایی در کاهش قند خون، تعادل فشار خون، بهبود آرتروز و التهاب لثه موثر است و کلیه و مجاری ادرار را تصفیه می شکند.
سیاه دانه دارای خواص بسیار زیادی از جمله موثر در درمان سرطان ها، درمان زخم معده، نابودی سموم در کبد و نیز تنظیم سیستم گوارش بدن می شود. سیاه دانه دارای پتانسیل بسیار بالایی در از بین بردن رادیکال های آزاد و مهار استرس اکسیداتیو می باشد که نقش مهاری آن در مهار استرس اکسیداتیو به اثبات رسیده است.
نتایج این پروژه نشان داده است که مصرف دراز مدت عصاره الکلی سیاه دانه در روند التیام زخم های پوستی ایجاد شده در گروه های تجربی (کنترل مثبت و کنترل منفی)، در میزان مساحت زخم و درصد سطح زخم کاهش معنی داری نسبت به گروه های کنترل دارد. همچنین مصرف دراز مدت عصاره ی الکلی سیاه دانه به صورت پماد برای التیام زخم های پوستی ایجاد شده در گروه های کنترل مثبت، در میزان درصد بهبودی افزایش معنی داری را نشان داد
در افراد دیابتی به طور طبیعی ترمیم زخم با فاصله ی زمانی بیشتری بهبود می یابد. علت این امر این است که گلوکز بالای خون منجر به تداوم غیر طبیعی مرحله ی التهاب و جلوگیری از ازدیاد سلول ها می گردد.
وقتی ترمیم زخم با تاخیر همراه باشد موجب می شود که بیماران دیابتی با عوارضی مانند عفونت زخم، قطع عضو، هزینه های درمانی بالا و در مواردی مرگ و میر مواجه شوند. در نتیجه استفاده از پماد عصاره الکلی سیاه دانه به دلیل خاصیت ضد التهابی برای ترمیم زخم افراد دیابتی اثر مطلوبی دارد.
سیاه دانه سرشار از اسید لینولئیک (امگا 6)، ویتامین E (توکروفرول)، پروآنتوسیانیدین ها و ویتامین C می باشد که همگی برای حفظ و ساختار بدن ضروری هستند و به احتمال زیاد وجود ویتامین C و E سبب وجود خاصیت آنتی اکسیدانی قوی عصاره ی سیاه دانه می شود.
عزیزان ضمن تشکر بابت نگاه های زیباتون، فایل اصلی مقاله را از لینک زیر می توانید دانلود کرده و مطالعه نمایید .
اثر-عصاره-روغنی-سیاه-دانه-روی-لپتین-و-آدیپونکتین-سرم-در-بیماران-مبتلا-به-دیابت-نوع-2